Studenten bouwen BIC op schaal

Bouw de Brainport Industries Campus na op een schaal van 1 op 100. Deze opdracht kregen Summa-studenten. En o ja, je mag geen lijm gebruiken. 

 

Hij is nog niet helemaal af, maar Iris Dirks en Rutger d’Haens, 2e-jaars studenten Technicus industrieel product ontwerpen en Remco Bruinsma, 2e-jaars student Interieuradviseur, zijn zeker al trots op hun maquette. En terecht. Want ga er maar aan staan. Een enorm bedrijfspand nabouwen op een schaal van 1 op 100. Inclusief machines, trappen, tafels, stoelen en zelfs wc-potten. En dan ook nog eens geen lijm mogen gebruiken om wanden en dergelijke met elkaar te verbinden.

Passen en meten

De drie werken in FabLab Brainport aan de maquette. Het is een uitdagende opdracht, zegt Rutger. “We werken met verschillende technieken, zoals CAD-tekenen, lasersnijden en 3d-printen. We hebben het gebouw eerst uitgetekend. Daarna hebben we de diverse wanden met laser uitgesneden.” Dat moest meer dan eens over, aldus Iris. “Om de maquette transparant te maken, hebben we plexiglas gebruikt. Dan moet je ook rekening houden met de warmte tijdens het uitsnijden. Bovendien snijden lasers niet heel nauwkeurig. Het was dus passen en meten.”

Nokverbindingen

De verbindingen zorgen voor extra problemen. Iris: “Om het stevig in elkaar te zetten, hebben we zogenoemde nokverbindingen gebruikt. Maar bij het in elkaar zetten is heel wat gesneuveld.” Uiteindelijk is het toch allemaal gelukt en is het karkas inclusief binnenwanden klaar. Trappen, machines, wc’s, stoelen en tafels –ook alles op een schaal van 1 op 100- worden met de 3d-printer gemaakt. “We hebben in totaal 9 weken voor het project”, zegt Rutger, “maar helemaal af zullen we het niet krijgen. Wellicht dat een nieuwe projectgroep verder kan met de gedetailleerde invulling.”